Działa jak naturalny antybiotyk. Napój z cytryny i czosnku pomoże na kaszel
Domowe sposoby na przeziębienie zyskują coraz większą popularność. Do tej pory chorobę kojarzono bowiem z niezliczoną ilością tabletek i antybiotyków. Nie zawsze jednak musi to tak wyglądać. Warto działać już od pierwszych chwil i postawić na sprawdzone, domowe sposoby. Napój z czterech składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni, obroni cię przed wirusami i zarazkami.

Naturalne antybiotyki wykorzystywane były przez naszych przodków od wieków. Współcześnie coraz częściej trafiają pod lupę naukowców. Badania pokazują bowiem, iż niektóre substancje, zawarte w ziołach i znanych korzeniach, potrafią być skuteczniejsze od syntetycznych antybiotyków. Jeśli w trakcie przeziębienia liczysz na działanie silnych leków, warto to zmienić. O nasze zdrowie możemy bowiem zadbać w całkowicie naturalny sposób.
Naturalny antybiotyk: napój z cytryny, czosnku, miodu i imbiru
Zobacz również:
- Czy menopauza może zwiększać ryzyko choroby Alzheimera? Najnowsze badania szokują
- Ciało rzadko kłamie. Objawy cukrzycy, które łatwo pomylić z codziennym zmęczeniem
- Jesteś po 40-tce i chcesz schudnąć? Oto skuteczne ćwiczenia, które dosłownie topią tłuszcz
- Ten wieczorny rytuał może uratować twoje zdrowie. Co warto pić przed snem?
Naturalne antybiotyki charakteryzują się podobnymi właściwościami, jakie posiadają antybiotyki syntetyczne. Równie skutecznie niszczą wszelkiego rodzaju bakterie oraz inne mikroustroje chorobotwórcze. Dodatkowo mają jedną, niezwykle ważną zaletę - nie powodują skutków ubocznych.
Na pierwsze objawy przeziębienia pomocna może okazać się mikstura, przygotowana z zaledwie czterech składników, które bez problemów znajdziesz w swojej kuchni. Naturalnymi antybiotykami, nie bez powodu, są bowiem nazywane czosnek, imbir, cytryna i miód. W połączeniu są silną bronią na wirusy i zarazki.
Czosnek: najdłużej znane lekarstwo
Czosnek to jedno z najlepiej i najdłużej znanych lekarstw. Jest to także jedna z najlepiej przebadanych roślin. Analizy wykazały, iż pozytywnie wpływa na odporność oraz posiada właściwości antybakteryjne.
Od lat, na długo przed wynalezieniem antybiotyków, czosnek leczył i zapobiegał chorobom. Przy jego pomocy leczono zarówno przeziębienie, jak i grypę. Za jego lecznicze działanie odpowiada bakteriobójczy i intensywnie pachnący związek, znany jako allicyna. Uwolni się ona jednak tylko wtedy, gdy zmiażdżymy ząbki czosnku. Niepozorna roślina wzmocni odpowiedź immunologiczną organizmu.
Zobacz również: Czosnek: kto nie powinien go spożywać?
Miód: naturalny antybiotyk z pasieki
Miód działa antybakteryjnie, będąc jednocześnie niezwykle skutecznym środkiem na kaszel. Za najlepsze uznaje się miody spadziowe, szczególnie te pochodzące z drzew iglastych, lipy i gryki.
Dodatkowo miód pozytywnie oddziałuje również na sen. Wnioskiem jednego z badań, w trakcie którego naukowcy podali dzieciom z infekcjami górnych dróg oddechowych przed snem dwie łyżeczki miodu był fakt, iż obok zahamowania kaszlu, poprawiła się także jakość ich snu.
Zobacz również: Płynne złoto. Dlaczego warto jeść miód i który jest najzdrowszy?

Imbir: egzotyczna roślina, która święci triumfy
Imbir zyskuje coraz większą popularność. Nic dziwnego - jest to kolejny naturalny antybiotyk. W medycynie chińskiej wykorzystywany jest już od setek lat. Wszystko z uwagi na jego antygrzybiczne, przeciwwirusowe i antybakteryjne właściwości. Dodatkowo działa on rozgrzewająco i napotnie, co jest niezwykle ważne w przypadku leczenia przeziębienia.
Doskonale działa również w przypadku zakażeń bakteryjnych układu pokarmowego, radząc sobie również z groźnymi patogenami, takimi jak Salmonella lub Listeria.
W naturalnym antybiotyku nie może również zabraknąć cytryny, która dostarczy organizmowi dawki witaminy C oraz silnych antyoksydantów, które wzmocnią odporność i uchronią przed działaniem chorobotwórczych drobnoustrojów.
Domowe sposoby na przeziębienie. Jak wykonać naturalny antybiotyk?
Składniki na napój, który zwalczy infekcję:
- dwa ząbki czosnku (koniecznie startego na tarce lub przeciśniętego przez praskę),
- trzy łyżki miodu,
- dwie łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- dwie łyżeczki startego imbiru.
Wszystkie składniki należy połączyć i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do słoika i odstawić na dobę. Po 24 godzinach napój jest gotowy do spożycia. W momencie, w którym poczujemy, że dopada nas infekcja, warto zażyć dwie łyżeczki napoju dziennie. W celach profilaktycznych spożywać można jedną łyżeczkę mikstury dziennie.
***
Zobacz również: