Chcesz ograniczyć mięso, ale pokusa jest zbyt duża? Eksperci wskazali przyczynę

Tym, co decyduje o sukcesie przejścia na dietę bezmięsną, może być sposób, w jaki dana osoba metabolizuje tłuszcze
Tym, co decyduje o sukcesie przejścia na dietę bezmięsną, może być sposób, w jaki dana osoba metabolizuje tłuszcze123RF/PICSEL
W tej chwili możemy powiedzieć, że genetyka odgrywa znaczącą rolę w wegetarianizmie i że niektórzy ludzie mogą genetycznie być lepiej przystosowani do diety wegetariańskiej niż inni
Duża część samozwańczych wegetarian, odpowiadając na szczegółowe kwestionariusze, w istocie deklaruje spożywanie produktów mięsnych. To sugeruje, że wiele osób, które chciałyby zostać wegetarianami, nie jest w stanie tego zrobić, a nasze dane wskazują, że przynajmniej jednym z powodów może być genetyka

Naukowcy mają dowody: te osoby wytrwają na diecie wegateriańskiej

Zobacz również:

Za wzmożoną ochotę na mięso w dużej mierze odpowiadają predyspozycje metaboliczne
Za wzmożoną ochotę na mięso w dużej mierze odpowiadają predyspozycje metaboliczne123RF/PICSEL
Lipidy z roślin i z mięsa różnią się złożonością. Jest więc możliwe, że niektórzy ludzie ze względów genetycznych potrzebują pewnych lipidów, które występują w mięsie. Może to mieć związek z różnicami genetycznymi, które wpływają na metabolizm lipidów, a to z kolei na funkcjonowanie mózgu. Potrzeba jednak dalszych badań, by zweryfikować tę hipotezę
"Zbliżenia". Elżbieta Romanowska o programie "Nasz nowy dom", miłości, nienawiści i polityceINTERIA.PL