Chcesz wypić latte w Chorwacji? Możesz się zdziwić, gdy zajrzysz do menu

Chorwacka "kava" to napój, który na pewno cię obudzi. Jak zamawiać kawę, aby było smacznie i tak, jak lubisz?
Chorwacka "kava" to napój, który na pewno cię obudzi. Jak zamawiać kawę, aby było smacznie i tak, jak lubisz?nataliaderiabina123RF/PICSEL

Na co trzeba uważać w restauracjach Chorwacji?

Zobacz również:

    Ile się daje napiwku w restauracji w Chorwacji?

    Co trzeba zjeść będąc w Chorwacji?

    • Pršut - chorwacka wersja suszonej szynki, podawana jako przystawka z serem i oliwkami.
    • Peka - danie mięsne lub rybne pieczone pod metalowym dzwonem, często podawane z ziemniakami i warzywami.
    • Crni rižot - czarne risotto z atramentem kałamarnicy, który nadaje potrawie charakterystyczny, morski smak.
    • Pašticada - duszone mięso wołowe w bogatym, aromatycznym sosie, zazwyczaj serwowane z gnocchi.
    • Fritule - małe, słodkie pączki często posypane cukrem pudrem, idealne na deser.
    Jadąc na wakacje do Chorwacji warto poznać kilka podstawowych słów w tym języku
    Jadąc na wakacje do Chorwacji warto poznać kilka podstawowych słów w tym językuSzymon Blik/ReporterEast News

    Najczęstszy błąd w restauracji w Chorwacji: zamawianie kawy

    • Kava - klasyczna kawa czarna, zazwyczaj podawana w małej filiżance.
    • Espresso - mocna, mała kawa, bardzo popularna wśród Chorwatów. Bywa zamiennie nazywana Kavą.
    • Bijela kava - kawa z mlekiem, przypominająca latte, podawana w większej filiżance.
    • Macchiato - espresso z odrobiną mleka, serwowane w małej filiżance.

    Zobacz również:

      Specyfika chorwackich kawiarni

      „Zbliżenia”. Łukasz Zagrobelny. O swojej muzycznej drodze, jubileuszu i tremieINTERIA.PL