Oczyszcza z toksyn, wymiata złogi z jelit. Wystarczy szklanka dziennie
Wspiera odporność, poprawia trawienie i pomaga spalić tkankę tłuszczową. Kefir to nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy dodatek do obiadu. Jest on prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych, a włączenie go do codziennej diety przełoży się na ogólne zdrowie naszego organizmu.
Spis treści:
Czym jest kefir i w jaki sposób powstaje?
Kefir to fermentowany napój mleczny o wspaniałych właściwościach. W Polsce doceniamy go również za wyrazisty i lekko kwaskowy smak, dzięki któremu stanowi on doskonały dodatek do wielu dań.
Kefir powstaje poprzez dodanie ziaren kefirowych (utworzonych z zespołów bakterii i drożdży) do pasteryzowanego mleka. To właśnie one inicjują proces fermentacji, wskutek którego powstaje kefir. Co ciekawe, produkt ten można również znaleźć w wersji bezmlecznej — na bazie np. napoju sojowego.
Jakie wartości odżywcze ma kefir? To prawdziwa skarbnica wartości odżywczych
Kefir jest skarbnicą wartości odżywczych, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. W kefirze znajdziemy:
- witaminę A,
- witaminę D,
- witaminy z grupy B,
- witaminę K,
- minerały w tym: wapń, potas, fosfor, magnez,
- białko,
- aminokwasy w tym tryptofan.
Pamiętajmy też, że skład kefiru może się nieco różnić w zależności od metody produkcji.
Czy kefir jest zdrowy? Oto dlaczego warto go jeść
Kefir jest ceniony przede wszystkim za swoje korzystne działanie na florę bakteryjną jelit. Regularne spożywanie kefiru:
- wspiera odporność,
- poprawia procesy trawienne i efektywne wchłanianie substancji odżywczych,
- zmniejsza stany zapalne,
- pomaga obniżyć cholesterol,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- poprawia ogólny stan zdrowia.
Dzięki temu kefir często gości w jadłospisie osób aktywnych fizycznie, w tym sportowców. Stanowi bogate źródło białka, które wspomaga budowę i prawidłowe funkcjonowanie mięśni.
Kefir jest również polecany w dietach redukcyjnych, ponieważ wspiera przemianę materii i przyczynia się do efektywniejszego zrzucania zbędnych kilogramów.