Produkty, których nie wolno mrozić. To nie powinno wylądować w zamrażarce

Agnieszka Boreczek

Wkładasz je do zamrażarki? To błąd!
Wkładasz je do zamrażarki? To błąd!123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Dlaczego nie wszystko można mrozić?
  2. Nabiał, który psuje się w zamrażarce
  3. Warzywa i owoce, których nie zamrozisz
  4. Mięsa - nie wszystko nadaje się do ponownego zamrożenia
  5. Dania jajeczne - wysoka wrażliwość na mrożenie
  6. Czy można mrozić ciasta?

Dlaczego nie wszystko można mrozić?

Zamrozić możemy niemal wszystko – zarówno świeże produkty, jak i gotowe potrawy. Zamrażalnik nie jest jednak odpowiednim miejscem dla niektórych produktów
Zamrozić możemy niemal wszystko – zarówno świeże produkty, jak i gotowe potrawy. Zamrażalnik nie jest jednak odpowiednim miejscem dla niektórych produktów123RF/PICSEL

Nabiał, który psuje się w zamrażarce

  • jogurty, kefiry, maślanki - po rozmrożeniu rozwarstwiają się, stają się grudkowate i kwaśniejsze,
  • śmietanka i śmietana - tłuszcz oddziela się od wody, zmieniając je w nieestetyczną, ziarnistą masę. Dodanie takiego produktu do sosu zniszczy jego strukturę,
  • miękkie sery typu ricotta, twaróg czy mascarpone - po rozmrożeniu tracą puszystość, stają się wodniste i maziste. Używanie ich do wypieków lub deserów nie ma sensu, bo nie spełnią roli,
  • mleko - co prawda można je zamrozić awaryjnie, ale po rozmrożeniu rozwarstwia się. Potrząśnięcie pomaga tylko częściowo, a smak staje się mniej przyjemny.

Zobacz również:

    Warzywa i owoce, których nie zamrozisz

    • sałata, ogórek, rzodkiewka - zawierają dużo wody, po rozmrożeniu przypominają breję,
    • cebula i czosnek surowe - tracą aromat, stają się miękkie, a zapach nabiera goryczy,
    • pomidory - ich skórka pęka, a miąższ staje się wodnisty. Można je mrozić jedynie jako pulpę lub w postaci sosu.
    • Arbuz, melon, cytrusy - po rozmrożeniu zamieniają się w bezkształtną pulpę pozbawioną chrupkości,
    • winogrona bez skórki - pękają, a cukier krystalizuje się w środku,
    • banany w skórce - ciemnieją i tracą smak. Można je mrozić wyłącznie obrane, jeśli planujesz koktajl.

    Mięsa - nie wszystko nadaje się do ponownego zamrożenia

    • zostało wcześniej rozmrożone w temperaturze pokojowej
    • leżało w lodówce powyżej 24 godzin po rozmrożeniu
    • było już gotowane lub pieczone i długo stało na blacie
    Zasady mrożenia mięsa powinien znać każdy.
    Zasady mrożenia mięsa powinien znać każdy.123RF/PICSEL

    Dania jajeczne - wysoka wrażliwość na mrożenie

    • Surowe jajka w skorupce - zamarzająca woda rozszerza się, a skorupka pęka. Powstają mikropęknięcia, przez które mogą przeniknąć bakterie,
    • jajka na twardo - białko po rozmrożeniu staje się gumowate i twarde.
    • omlety, jajecznice, pasty jajeczne - tracą strukturę, kruszą się i są bez smaku.

    Czy można mrozić ciasta?

    • ciasta z kremem śmietanowym, mascarpone, budyniem - krem rozwarstwia się, staje się wodnisty
    • bezy i ciasta bezowe - chłoną wilgoć, tracą chrupkość, kruszą się
    • serniki na zimno - galaretka i twaróg zmieniają konsystencję

    Zobacz również:

    Stos naleśników polanych syropem klonowym, posypanych cukrem pudrem, ozdobionych plasterkami banana i świeżymi truskawkami, podany na talerzu, wokół rozsypane kawałki czekolady.
    Odkryj triki, które pomogą ci oszczędzać czas, pieniądze i energięCanva ProINTERIA.PL
    Jan Komasa w podcaście "Zdanowicz pomiędzy wersami": Boję się o swój zawódINTERIA.PL