Reklama

Reklama

Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

Każdą potrawę, którą chcesz podać na święta, możesz przyrządzić drożej lub taniej. Wszystko zależy od użytych składników, na przykład rodzaju mięsa czy dodatków.


Dania z jajek

Reklama

I. Kolorowe jajka z różnymi farszami

Za 25 zł:

Składniki: 

●14 jajek ●sól ●pieprz ●7 łyżek majonezu; farsz 1: ●2 ogórki kiszone ●1/2 papryki ●2-3 cebulki maryn. ●koperek; farsz 2: ●3 rzodkiewki ●1/2 ogórka ●4 pomidorki koktajl. ●szczypiorek; farsz 3: ●plaster wędz. łososia ●cytryna ●oliwki ●koperek; farsz 4: ●1/3 szkl. kukurydzy z puszki ●ogórek kiszony ●1/2 papryki ●koperek

Sposób przygotowania:

Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz. Część (6) przekrój wzdłuż na pół, a części (8) odkrój czubki. Wyjmij ostrożnie żółtka i utrzyj z majonezem. Pokrój łososia na cienkie paski, resztę składników drobno posiekaj. Umyj cytrynę i pokrój w plasterki, a następnie w trójkąty. Ułóż na talerzu. W otwory po żółtkach nałóż porcję majonezu z żółtkami. Wymieszaj składniki różnych farszów i napełnij nimi jajka. Udekoruj ziołami, resztą majonezu, podaj oprószone solą i pierzem.

Za 15 zł:

Składniki: 

●14 jajek ●sól ●pieprz (najlepiej świeżo zmielony) ●7 łyżek majonezu; farsz 1: ●ogórek kiszony ●1/2 pomidora ●1/3 zwykłej cebuli ●koperek; farsz 2: ●2 rzodkiewki ●plasterek żółtego sera ●szczypiorek; farsz 3: ●plaster szynki konserwowej ●1/3 szklanki kukurydzy z puszki ●ogórek konserwowy

Sposób przygotowania:

Ugotuj jajka na twardo, ostudź i obierz. Część z nich (6) przekrój wzdłuż na pół, a części jajek (8) odkrój czubki. Wyjmij żółtka, utrzyj je z majonezem. Szynkę konserwową pokrój w kostkę, resztę składników obierz lub oczyść i posiekaj. W otwory po żółtkach w jajkach włóż porcję majonezu z żółtkami. Następnie wymieszaj składniki poszczególnych nadzień i napełnij nimi jajka. Udekoruj nafaszerowane jajka ziołami, resztą majonezu i podaj oprószone solą i pierzem.

II. Jaskółcze gniazda

Za 35 zł:

Składniki: 

●60 dag cielęciny na sznycle ●4 jajka ●kieliszek białego wytr. wina ●musztarda franc. ●3 łyżki posiekanej natki ●olej ●cytryna ●sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój na 4 kotlety. Lekko rozbij. Jajka gotuj w osolonej, wrzącej wodzie ok. 5 min, by żółtko nie do końca się ścięło. Kotlety oprósz solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny, z jednej strony posmaruj musztardą i posyp natką. Obrane jajka ułóż na mięsie, zawiń. Usmaż na oleju na złoto. Dolej wino, zmniejsz ogień i duś jeszcze przykryte 5-6 min.

Za 19 zł:

Składniki: 

●podwójna pierś kurczaka ●4 jajka ●musztarda franc. ●3 łyżki posiekanej natki ●olej ●cytryna ●1/2 szkl. bulionu ●sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka pokrój na 4 kotlety. Lekko rozbij. Jajka gotuj w osolonej, wrzącej wodzie ok. 5 min, by żółtko niezupełnie się ścięło. Mięso oprósz solą, pieprzem. Skrop sokiem z cytryny, z jednej strony posmaruj musztardą, posyp natką. Obrane jajka ułóż na mięsie, zawiń. Usmaż na oleju. Dolej bulion, zmniejsz ogień i duś przykryte 5-6 min.

III. Wiosenne białe ragout

Za 22 zł:

Składniki: 

●8 jajek na twardo ●30 dag kalafiora lub kalarepki ●kilka szparagów (świeżych lub ze słoika) ●marchew ●6 ziemniaków ●4 łyżki mąki ●6 dag masła ●kremówka ●trybula ●cytryna ●bulion ●sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pokrojone warzywa gotuj 7-8 min (bez ziemniaków). Wyjmij. Odmierz 4 szkl. wywaru. W innym garnku 5 min gotuj pokrojone ziemniaki. Odcedź. Masło zasmaż z mąką. Dodaj wywar, śmietanę. Ugotuj. Dodaj posiekaną trybulę. Dopraw cytryną, solą, pieprzem, bulionem. Włóż jarzyny, podduś, dołóż ćwiartki jaj.

Za 16 zł:

Składniki: 

●8 jajek ugotowanych na twardo ●pietruszka ●szkl. mrożonej fasolki ●marchew ●8 ziemniaków ●4 łyżki mąki ●6 dag masła ●śmietana do zup ●pęczek natki ●cytryna ●bulion ●sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pokrojone warzywa gotuj 7-8 min (bez ziemniaków). Wyjmij. Odmierz 4 szkl. wywaru. W innym garnku 5 min gotuj pokrojone ziemniaki. Odcedź. Masło zasmaż z mąką. Dolej wywar, śmietanę. Ugotuj. Dodaj posiekaną natkę. Dopraw cytryną, solą, pieprzem, bulionem. Włóż jarzyny, podduś, dodaj pokrojone jajka.

Dowiedz się więcej na temat: Wielkanoc | przepis | Dania | słodycze

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje