Owoce, które działają jak balsam dla jelit. Momentalnie zregenerują śluzówkę
Chcesz zadbać o swoje jelita w naturalny sposób? Poznaj cztery owoce o niezwykle korzystnym wpływie na układ pokarmowy. Dietetyk Michał Kot, ekspert w dziedzinie zdrowia kobiet, zdradza, które z nich warto jeść regularnie. Czy wiesz, że niewielkie zmiany w diecie mogą znacząco poprawić twoje trawienie i samopoczucie?

Spis treści:
Genialne owoce dla zdrowia jelit - odkryj moc natury
Jesz w kółko banany, jabłka, mandarynki i winogrona? Jasne, są smaczne, ale świat owoców ma do zaoferowania o wiele więcej!
Czas wyjść poza utarty schemat i spróbować czegoś nowego. Zwłaszcza jeśli zmagasz się z zaparciami lub chcesz zadbać o jelita. Kilka owocowych perełek może zdziałać cuda!
Michał Kot, ceniony dietetyk hormonalny, znany ze swojego naukowego podejścia i pasji do zdrowego stylu życia, na swoim Instagramie regularnie dzieli się wiedzą z zakresu zdrowego żywienia. Jego profil śledzi blisko 400 tysięcy osób, które cenią rzetelne podejście i edukacyjne treści.
Ostatnio zdradził, które owoce według najnowszych badań naukowych, mają najkorzystniejszy wpływ na nasze jelita.
Które pomogą ci zadbać o mikrobiotę, poprawić trawienie i poczuć się lekko każdego dnia? Dowiedz się, co warto włączyć do codziennej diety!
Borówki - małe owoce, wielka moc
Borówki, często niedoceniane w kontekście zdrowia jelit, są prawdziwą skarbnicą antocyjanów i proantocyjanidyn. Te silne przeciwutleniacze mają zdolność do modyfikowania mikrobioty jelitowej, działając przeciwzapalnie i wspierając wzrost korzystnych bakterii z rodzaju Bifidobacterium.

Badania sugerują, że antocyjany mogą zmniejszać stan zapalny w jelitach i poprawiać ich barierę ochronną. Niska zawartość FODMAP (łatwo fermentujących w jelitach związków) sprawia, że borówki są dobrze tolerowane przez osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS) i innymi dolegliwościami trawiennymi.
Badania naukowe wykazały także, że ekstrakt z borówki amerykańskiej może łagodzić objawy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego poprzez regulację stanu zapalnego w jelitach.
Ponadto, proantocyjanidyny z borówki mogą zapobiegać wirusowym chorobom przenoszonym przez żywność, co jest istotne dla zdrowia układu pokarmowego.
Przeczytaj również: Takie połączenie zadba o jelita i dostarczy składników odżywczych. Dodaj garść do jogurtu naturalnego
Granat - eliksir zdrowia dla twoich jelit
Granat to owoc o niezwykłych właściwościach, bogaty w polifenole, które docierają do jelita grubego, gdzie są fermentowane przez mikroorganizmy. Proces fermentacji prowadzi do powstania aktywnych metabolitów, takich jak urolityny, które mają silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Główne polifenole granatu to związki o nazwie punikalaginy. Zawiera on także taniny, które nadają granatowi lekko cierpki smak. Działają ściągająco i mogą hamować rozwój patogennych bakterii w jelitach.
Naukowcy dowiedli, że polifenole granatu mogą wspomagać regenerację śluzówki jelitowej i chronić przed stanami zapalnymi. Polifenole z granatu mają działanie prebiotyczne, wpływając na wzrost korzystnych bakterii jelitowych.
Zobacz także: Dawniej rósł w każdym polskim ogrodzie. To najlepszy owoc na odchudzanie, dba o serce i jelita
Mango - tropikalne wsparcie dla twojego trawienia
Mango to nie tylko pyszny owoc, ale także cenne źródło związków polifenolowych, takich jak mangiferyna, która ma silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Naukowcy sugerują, że mango może wspomagać redukcję objawów chorób zapalnych jelit, poprawiać regularność wypróżnień i wspierać fizjologiczną pracę przewodu pokarmowego.
Mangiferyna działa też ochronnie na komórki żołądka, a także na hepatocyty - komórki budujące wątrobę. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe i podwyższa poziom dobrego cholesterolu HDL.
Przeczytaj także: Oczyszcza jelita, spowalnia starzenie. Ten owoc pasuje do zupy i gulaszu
Kiwi - naturalny sposób na zaparcia
Kiwi to owoc bogaty w błonnik i witaminę C, ale zawiera także związek o nazwie aktynidyna.
Aktynidyna to enzym wspomagający trawienie - pomaga w rozkładzie białek, co może zmniejszyć uczucie ciężkości po posiłku i ułatwić trawienie mięsa czy nabiału.

Błonnik zawarty w kiwi działa prebiotycznie, wspierając wzrost korzystnych bakterii jelitowych i regulując pracę jelit. Badania kliniczne potwierdziły, że kiwi jest skutecznym naturalnym sposobem na pozbycie się zaparć i poprawę regularności wypróżnień.
Jedno kiwi pokrywa ponad 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C! Wspiera odporność, układ krążenia i pomaga w produkcji kolagenu, korzystnie wpływając na skórę.
Poza tym kiwi zawiera potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Przeczytaj koniecznie o mini kiwi: Mniejszy kuzyn kiwi. Zadba o wzrok i wzmocni organizm
