Reklama

Reklama

Dieta na wzmocnienie

Czujesz się zmęczona? Ciągle się przeziębiasz? Musisz zregenerować organizm po zimie i popracować nad odpornością. To menu postawi cię na nogi.

Dla kogo?

Reklama

Dla każdego. Dzięki tej diecie nie tylko przestaniesz łapać infekcje, ale też poprawi się kondycja twojej skóry i włosów.

Zasady

  • Koniecznie jadaj śniadanie! Dodaje energii i poprawia nastrój. Pomijając je, narażasz się na senność, bóle głowy i problemy z koncentracją. Pozbawiasz organizm siły do walki z bakteriami i wirusami.
  • Bazuj na produktach poprawiających odporność - jogurt naturalny (tworzy barierę przed szkodliwymi bakteriami), oliwa, zielona herbata (hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych), tłuste ryby morskie (dzięki kwasom omega-3 działają przeciwzapalnie), miód (bogaty w witaminy i składniki mineralne), czosnek (naturalny antybiotyk), kiełki i zarodki, kurkuma (ma silne właściwości antybakteryjne), warzywa i owoce bogate w witaminę C (np. cytrusy).
  • Jedz mrożonki - zimą są bogatsze w witaminy niż świeże warzywa i owoce. 

Czego unikać?

Słodycze hamują apetyt i sprawiają, że dostarczamy organizmowi mniej witamin i składników mineralnych. Produkty bogate w nasycone kwasy tłuszczowe (np. tłuste mleko i mięsa) zalegają w żołądku, co skutkuje zmęczeniem i ospałością.


ŚNIADANIE
Owsianka
Składniki: 3/4 szklanki jogurtu naturalnego (2 proc. tłuszczu), 3 łyżki płatków owsianych, 2 suszone morele, 1 kiwi, 4 orzechy laskowe, 1 orzech włoski, 1 łyżeczka nasion słonecznika
Płatki namocz na noc w wodzie. Posiekaj orzechy i owoce. Połącz wszystkie składniki.
Czas 5 minut, cena ok. 3 zł

OBIAD
Pieczony łosoś
Składniki: 1 średni filet z łososia, 1 limonka, 1 łyżka oliwy sól morska, pieprz czarny, 200 g brokułów, 1 łyżka sezamu, 3 łyżki komosy ryżowej
Na folii aluminiowej rozłóż plasterki limonki, a na nich łososia. Posyp solą i pieprzem. Na łososiu ułóż pozostałe plasterki limonki i skrop oliwą. Całość zawiń w folię i piecz ok. 20 minut (temperatura 190 stopni). Podawaj z komosą ryżową i ugotowanym na półtwardo brokułem posypanym prażonym sezamem.
Czas 25 minut, cena ok. 16 zł

PRZEKĄSKA
Smoothie ze szpinakiem i selerem naciowym
Składniki: 1 garść świeżego szpinaku, 1/2 średniego ogórka, 1/2 jabłka, 1/2 łodygi selera naciowego, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
Wszystkie warzywa i owoce umyj, obierz i pokrój. Przełóż do blendera, dodaj wodę mineralną, sok z cytryny i zmiksuj na jednolitą masę. Udekoruj plasterkiem cytryny.
Czas 5 minut, cena ok. 4 zł

KOLACJA
Soczewica z pomidorami
Składniki: 3 łyżki pęczaku, 1/3 szklanki zielonej soczewicy, 1 pomidor, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki zielonych oliwek, 1 łyżka oliwy, kilka listków bazylii, sól morska, pieprz
Kaszę i soczewicę ugotuj. Pomidor pokrój w kostkę i duś z rozgniecionym czosnkiem, pokrojonymi oliwkami, posiekaną bazylią, oliwą i przyprawami, aż odparuje większość wody. Sos wymieszaj z kaszą i soczewicą.
Czas 30 minut, cena ok. 6 zł

EWA OWCZAREK-KACPRZAK - dietetyk Be Active, na stałe współpracuje z Ewą Chodakowską. Opracowuje diety dla osób aktywnych, których ważną częścią życia jest sport.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje