Babcie zawsze stawiały na wigilijnym stole. Dziś wielu o jednej już nie pamięta

Według tradycji na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw.
Według tradycji na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw.ARKADIUSZ ZIOLEKEast News

Lista dwunastu potraw wigilijnych

  1. Barszcz czerwony z uszkami – przygotowywany na zakwasie buraczanym z dodatkiem uszek wypełnionych farszem z kapusty i grzybów.
  2. Zupa grzybowa – aromatyczna, na bazie suszonych grzybów, podawana z makaronem lub ziemniakami.
  3. Pierogi z kapustą i grzybami – ręcznie lepione pierogi z tradycyjnym farszem to klasyka na polskich stołach.
  4. Krokiety z grzybami i kapustą lub gołąbki z kaszą – bazują na kapuście i grzybach, nawiązując do postnej tradycji kolacji.
  5. Karp – smażony, pieczony lub w galarecie.
  6. Śledzie – w oleju, śmietanie czy korzennej zalewie.
  7. Ryba po grecku – biała ryba z warzywami w sosie pomidorowym, serwowana na ciepło lub zimno.
  8. Kutia – słodka potrawa z maku, miodu, pszenicy i bakalii, popularna na głównie wschodzie Polski.
  9. Kompot z suszu – napój na bazie suszonych owoców, idealny na poprawę trawienia po obfitej kolacji.
  10. Kluski z makiem – podawane na słodko z bakaliami i miodem, stanowią świetny deser wigilijny.
  11. Pierniczki – korzenne ciasteczka, które zachwycają smakiem i zdobią świąteczny stół oraz choinkę.
  12. Sernik – klasyczny i prosty wypiek, który gości na wigilijnych stołach z różnymi dodatkami, np. rodzynkami lub czekoladą.
Co przygotować na Wigilię? 12 tradycyjnych dań
Co przygotować na Wigilię? 12 tradycyjnych dań Canva ProINTERIA.PL

Jakie są tradycyjne potrawy wigilijne?

  • barszcz czerwony z uszkami;
  • pierogi z kapustą i grzybami;
  • krokiety z farszem grzybowym;
  • karp.
Krokieta z barszczem
Krokieta z barszczem123RF/PICSEL

Najpopularniejsze potrawy wigilijne, które nie są na liście tradycyjnych

  • Łosoś – delikatna ryba serwowana na ciepło lub zimno, często zastępuje tradycyjnego karpia o charakterystycznym i nie zawsze lubianym smaku.
  • Dania mięsne– choć dawniej Wigilia była postna, dziś w domach coraz częściej pojawiają się dania mięsne, np. pieczone schaby czy rolady.
  • Owoce morza – krewetki, małże czy kalmary to ciekawe propozycje dla tych, którzy lubią eksperymentować ze smakiem.
  • Szybkie desery i ciasta – zamiast klusek z makiem, kutii czy piernika coraz częściej pojawiają się tarty oraz ciasta niewymagające pieczenia, np. serniki na zimno z dodatkami.