ArtykułyPierogi z łososiem norweskim i suszonymi pomidorami - Robert SowaSkładniki dla 4 osób - farsz: 100 g fileta z łososia norweskiego bez skóry i ości; 50 g wędzonego fileta z łososia norweskiego; 50 g cebuli; 50 g suszonych pomidorów; olej; sól, pieprz.ryby, łosoś, pierogiRyba po polsku - MargolaSkładniki: 1 kg ryb z morszczuka lub mintaja - filety, 1 puszka brzoskwini, 3-4 średnich cebul, 1 mały słoik ketchupu, 1 słoik czerwonej papryki.ryby, słoik, ryba, mintajRyba po grecku - kasiaSkładniki dla 4 osób: 4 filety rybne (np. dorsz), puszka kukurydzy, puszka ananasa pokrojonego, słoiczek pikantnego keczupu, 2 połowy konserwowej papryki, czerwona cebula.ryby, rybaPasta rybna MartynySkładniki: konserwa rybna (np.szprotka podwędzana), 2 jaja ugotowane na twardo, ogórek kiszony albo korniszon, kawałek czerwonej papryki, szczypiorek (niekoniecznie), łyżka majonezu, 3 łyżki ziaren słonecznika, sól, pieprz.sól, ryby, szczypiorek, pieprzRyba w zalewie - elżuniaSkładniki: 1 kg filetów z mintaja, cytryna, sól, pieprz, jako, bułka tarta, mąka, cebula. Zalewa: 1 i 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki octu winnego (tylko z białego wina), 1 łyżeczka czubata cukru, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, 1 puszeczka przecieru pomidorowego, gotować 7 minut.ryby, ryba, mintajSałatka rybno-warzywna - boslowSkładniki: 1 puszka tuńczyka w oleju, 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 1 duża cebula (jak kto lubi, ale jest świetna), 4 łyżki majonezu, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz.ryby, rybno, sałatka, sałatki, sałatki z tuńczykiem, pieprzZapiekanka z ryby - MonaqaSkładniki: 500 g tortellini, 1kg ryby, 50 dag pieczarek, 3 małe kolorowe papryki, 500 ml śmietany, 1 - 2 łyżki stołowa majonezu, 500 dag sera żółtego, 5 łyżek mąki, olej do smażenia.ryby, zapiekankaŚledzie z czosnkiem - annaSkładniki: śledzie, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, cebula, czerwona papryka, oliwki, marynowany czosnek, cytryna, olej, natka lub szczypiorek.ryby, śledź, czosnek, śledzie, pieprzŚledź w olejuSkładniki: 20 dag filetów śledziowych, duża cebula, pieprz (najlepiej świeżo zmielony), olej słonecznikowy.ryby, śledź, pieprzSzczupak faszerowanySkładniki: kilogramowy szczupak, 3 bułki, 3 cebule, 3 jajka, zielona pietruszka, liście laurowe, sól, pieprz, masło, mleko.sól, jajka, ryby, szczupak, pieprzPstrąg smażony z migdałamiSkładniki: 4 pstrągi, 10 dag sparzonych i obranych ze skórki migdałów, pół kostki masła, olej, 2 cytryny, pół litra soku jabłkowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz czarny i biały.ryby, olej, pstrąg, cytryny, pstrągiKergulena gotowana w warzywach i moczkaSkładniki do potrawy z ryby: 60 dag kerguleny, 20 dag cebuli, włoszczyzna (po 10 dag marchwi,pietruszki, selera i pora), 2 szklanki, mleka, 4 łyżki siekanej naci pietruszki, liść laurowy, sól, pieprz, sproszkowana papryka, skórka cytrynowa. Składniki do moczki: 25 dag piernika, bakalie i suszone owoce (15 dag suszonych śliwek bez pestek, 20 dag rodzynek, 10 dag fig, 10 dag daktyli, 15 dag migdałów, 15 dag orzechów włoskich, 15 dag orzechów laskowych), sok z trzech cytryn, szczypta soli, 3 duże łyżki cukru, 3 litry wody.wody, ryby, suszone owoceSzaszłyki z łososia pieczone na grillu - KasiaSkładniki: 80 dag filetów z łososia, 1 słoik cebulki marynowanej, 50 dag pomidorków koktajlowych, 10 małych pieczarek pokrojonych w ćwiartki, 20 dag wędzonego boczku w plasterkach. Marynata: 8 łyżek oleju, 4 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki soku z grejpfruta, 3 łyżki przyprawy do grilla, łyżka musztardy miodowej.ryby, łosoś, grillRyba z grillaSkładniki: sztuka pięknej dorodnej ryby (pstrąg, dorsz, łosoś),oliwa z oliwek, gruboziarnista sól, pieprz, świeży rozmaryn.ryby, ryba, grill, oliwa, pieprzŚledź w czterech sosach - Maciej Kuroń1,5 kg filetów solonych; 500 ml mleka.ryby, śledź, przystawki i przekąski, Maria WiniarskaKotleciki rybne z krakersami - Wiesław300 g filetów z mintaja lub morszczuka, 1 duża cebula, 6-7 krakersów, jasny bulion z jednej kostki, koperek, 1 jajko, bułka tarta, sól, pieprz, oregano, olejryby, jajko, mintajKarp w cebulowej galarecie - Alinakarp (ok.1,2 kg), włoszczyzna, 3 cebule, łyżka masła, 2 łyżki rodzynków, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, listek laurowy, cukier, sól, biały pieprz, łyżeczka wedetykarp, ryby, pieprzKarp po toruńsku - mbiwonkarp 1,3kg,włoszczyzna, 1/2kapusty włoskiej,2 cebule, ziele ang.,goździki,mielony imbir,sok i skórka z cytryny, kieliszek wytrawnego wina,szklanka ciemnego piwa, 2 łyżki startego piernika toruńskiego, po 5 dag rodzynek i płatków migdałowych,2 łyżki masłakarp, ryby, cytrynyKarp z grzybami i rozmarynem - Karolina80 dag karpia, tłuszcz, 2 dag suszonych prawdziwków, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2-3 łyżki koniaku lub sherry, sól, pieprz, imbir do smaku, gałązki rozmarynu do dekoracji tłuszcz, karp, ryby, pieprzZupa z dorsza norweskiego - Robert SowaZupa rybna jakiej jeszcze nie jadłaś!dorsz, ryby, Sowa, zupa, Robert Sowa, Maria WiniarskaKarp po żydowsku - Maciej Kuroń1 karp (ok. 1 - 1,5 kg); pęczek włoszczyzny bez kapusty; 2-3 cebule; 2 ząbki czosnku; 250 ml piwa; 1 cytryna, z której ścieramy skórkę na drobnej tarce, a sok wyciskamy; 3 goździki; 3 ziarna ziela angielskiego; 10 ziaren pieprzu; 50 g rodzynek; 1 łyżka masła; sól, pieprz.karp, rybyPstrąg z migdałami - Maciej Kuroń1 pstrąg lub dwa filety na osobę; 1 łyżka sparzonych i obranych migdałów lub płatków migdałowych; 1 łyżka soku z cytryny; 1 łyżka masła lub oleju; sól, pieprz; świeża mięta i cząstki cytryny do przybrania.ryby, pstrągiPulpety lub gulasz rybny - Maciej Kuroń500 g filetów rybnych; 3 różnokolorowe papryki; 500 g dojrzałych, sparzonych i obranych ze skóry pomidorów; 2 duże posiekane cebule; 4 posiekane ząbki czosnku; tymianek, sok z połowy cytryny, sól, pieprz biały lub czarny.rybyŚledzie z czosnkiem - StellaProdukty: 25 dkg śledzi w oleju; 4 łyżki majonezu; łyżka śmietany; pieprz; 5 ząbków czosnku.ryby, śledź, czosnek, śledzie, pieprzŚledź po wrocławskuŚledź po wrocławsku w sosach chrzanowym, koperkowym i island ryby, śledź, przystawki i przekąskiSałatka warstwowa (śledziowa) - przysłała Agafilety śledziowe, 2 cebule, 2-3 gotowane ziemniaki, 2-3 gotowane buraki, sól, pieprz, majonez, sok z cytryny lub kwasek cytrynowyryby, śledź, buraki, sałatka, pieprzKarp au gratin, czyli z bułką tartą1 kg filetów z karpia, 2 łyżki masła, pół litra kwaśnej śmietany, 2 liście bobkowe, 2 łyżki soku z cytryny, 3-4 łyżki bułki tartej, sól, pieprz.karp, ryby, cytryny, pieprzKarp po polskuJeden karp, butelka jasnego piwa, łyżka białego octu winnego, szklanka białego wina, jedna marchew, dwie cebule, seler, por, cytryna, 6-8 ziaren ziela angielskiego, 6-8 ziaren pieprzu, 2-3 listki bobkowe, 3 goździki, łyżka masła, kawałeczek świeżego imbiru, łyżeczka cukru, skórka z kromki żytniego chleba, kilka zielonych oliwek, kilkanaście kaparów, sól.karp, rybyŚledzie na słodko1 kg śledzi, 4 cebule, szklanka oleju, 15 dkg koncentratu pomidorowego, 10 dkg rodzynków, 10 dkg suszony moreli, 2 łyżki cukru, szczypta kwasku cytrynowego lub sok z cytryny.ryby, śledź, sok, cytryny, śledzieŚledzie musztardowe8 filetów śledziowych, litr mleka, 2 żółtka, 4-5 cebul, łyżka musztardy, 2 łyżki octu, 5 łyżek oleju, ogórek konserwowy, sól, czarny pieprz, pieprz cayenne.ryby, ogórek, śledź, śledzie, pieprzPoprzednia123456NastępnaPozostałe tagiABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ0-9
Pierogi z łososiem norweskim i suszonymi pomidorami - Robert SowaSkładniki dla 4 osób - farsz: 100 g fileta z łososia norweskiego bez skóry i ości; 50 g wędzonego fileta z łososia norweskiego; 50 g cebuli; 50 g suszonych pomidorów; olej; sól, pieprz.
Ryba po polsku - MargolaSkładniki: 1 kg ryb z morszczuka lub mintaja - filety, 1 puszka brzoskwini, 3-4 średnich cebul, 1 mały słoik ketchupu, 1 słoik czerwonej papryki.
Ryba po grecku - kasiaSkładniki dla 4 osób: 4 filety rybne (np. dorsz), puszka kukurydzy, puszka ananasa pokrojonego, słoiczek pikantnego keczupu, 2 połowy konserwowej papryki, czerwona cebula.
Pasta rybna MartynySkładniki: konserwa rybna (np.szprotka podwędzana), 2 jaja ugotowane na twardo, ogórek kiszony albo korniszon, kawałek czerwonej papryki, szczypiorek (niekoniecznie), łyżka majonezu, 3 łyżki ziaren słonecznika, sól, pieprz.
Ryba w zalewie - elżuniaSkładniki: 1 kg filetów z mintaja, cytryna, sól, pieprz, jako, bułka tarta, mąka, cebula. Zalewa: 1 i 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki octu winnego (tylko z białego wina), 1 łyżeczka czubata cukru, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, 1 puszeczka przecieru pomidorowego, gotować 7 minut.
Sałatka rybno-warzywna - boslowSkładniki: 1 puszka tuńczyka w oleju, 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 1 duża cebula (jak kto lubi, ale jest świetna), 4 łyżki majonezu, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz.
Zapiekanka z ryby - MonaqaSkładniki: 500 g tortellini, 1kg ryby, 50 dag pieczarek, 3 małe kolorowe papryki, 500 ml śmietany, 1 - 2 łyżki stołowa majonezu, 500 dag sera żółtego, 5 łyżek mąki, olej do smażenia.
Śledzie z czosnkiem - annaSkładniki: śledzie, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, cebula, czerwona papryka, oliwki, marynowany czosnek, cytryna, olej, natka lub szczypiorek.
Śledź w olejuSkładniki: 20 dag filetów śledziowych, duża cebula, pieprz (najlepiej świeżo zmielony), olej słonecznikowy.
Szczupak faszerowanySkładniki: kilogramowy szczupak, 3 bułki, 3 cebule, 3 jajka, zielona pietruszka, liście laurowe, sól, pieprz, masło, mleko.
Pstrąg smażony z migdałamiSkładniki: 4 pstrągi, 10 dag sparzonych i obranych ze skórki migdałów, pół kostki masła, olej, 2 cytryny, pół litra soku jabłkowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz czarny i biały.
Kergulena gotowana w warzywach i moczkaSkładniki do potrawy z ryby: 60 dag kerguleny, 20 dag cebuli, włoszczyzna (po 10 dag marchwi,pietruszki, selera i pora), 2 szklanki, mleka, 4 łyżki siekanej naci pietruszki, liść laurowy, sól, pieprz, sproszkowana papryka, skórka cytrynowa. Składniki do moczki: 25 dag piernika, bakalie i suszone owoce (15 dag suszonych śliwek bez pestek, 20 dag rodzynek, 10 dag fig, 10 dag daktyli, 15 dag migdałów, 15 dag orzechów włoskich, 15 dag orzechów laskowych), sok z trzech cytryn, szczypta soli, 3 duże łyżki cukru, 3 litry wody.
Szaszłyki z łososia pieczone na grillu - KasiaSkładniki: 80 dag filetów z łososia, 1 słoik cebulki marynowanej, 50 dag pomidorków koktajlowych, 10 małych pieczarek pokrojonych w ćwiartki, 20 dag wędzonego boczku w plasterkach. Marynata: 8 łyżek oleju, 4 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki soku z grejpfruta, 3 łyżki przyprawy do grilla, łyżka musztardy miodowej.
Ryba z grillaSkładniki: sztuka pięknej dorodnej ryby (pstrąg, dorsz, łosoś),oliwa z oliwek, gruboziarnista sól, pieprz, świeży rozmaryn.
Kotleciki rybne z krakersami - Wiesław300 g filetów z mintaja lub morszczuka, 1 duża cebula, 6-7 krakersów, jasny bulion z jednej kostki, koperek, 1 jajko, bułka tarta, sól, pieprz, oregano, olej
Karp w cebulowej galarecie - Alinakarp (ok.1,2 kg), włoszczyzna, 3 cebule, łyżka masła, 2 łyżki rodzynków, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, listek laurowy, cukier, sól, biały pieprz, łyżeczka wedety
Karp po toruńsku - mbiwonkarp 1,3kg,włoszczyzna, 1/2kapusty włoskiej,2 cebule, ziele ang.,goździki,mielony imbir,sok i skórka z cytryny, kieliszek wytrawnego wina,szklanka ciemnego piwa, 2 łyżki startego piernika toruńskiego, po 5 dag rodzynek i płatków migdałowych,2 łyżki masła
Karp z grzybami i rozmarynem - Karolina80 dag karpia, tłuszcz, 2 dag suszonych prawdziwków, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2-3 łyżki koniaku lub sherry, sól, pieprz, imbir do smaku, gałązki rozmarynu do dekoracji
Karp po żydowsku - Maciej Kuroń1 karp (ok. 1 - 1,5 kg); pęczek włoszczyzny bez kapusty; 2-3 cebule; 2 ząbki czosnku; 250 ml piwa; 1 cytryna, z której ścieramy skórkę na drobnej tarce, a sok wyciskamy; 3 goździki; 3 ziarna ziela angielskiego; 10 ziaren pieprzu; 50 g rodzynek; 1 łyżka masła; sól, pieprz.
Pstrąg z migdałami - Maciej Kuroń1 pstrąg lub dwa filety na osobę; 1 łyżka sparzonych i obranych migdałów lub płatków migdałowych; 1 łyżka soku z cytryny; 1 łyżka masła lub oleju; sól, pieprz; świeża mięta i cząstki cytryny do przybrania.
Pulpety lub gulasz rybny - Maciej Kuroń500 g filetów rybnych; 3 różnokolorowe papryki; 500 g dojrzałych, sparzonych i obranych ze skóry pomidorów; 2 duże posiekane cebule; 4 posiekane ząbki czosnku; tymianek, sok z połowy cytryny, sól, pieprz biały lub czarny.
Śledzie z czosnkiem - StellaProdukty: 25 dkg śledzi w oleju; 4 łyżki majonezu; łyżka śmietany; pieprz; 5 ząbków czosnku.
Sałatka warstwowa (śledziowa) - przysłała Agafilety śledziowe, 2 cebule, 2-3 gotowane ziemniaki, 2-3 gotowane buraki, sól, pieprz, majonez, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
Karp au gratin, czyli z bułką tartą1 kg filetów z karpia, 2 łyżki masła, pół litra kwaśnej śmietany, 2 liście bobkowe, 2 łyżki soku z cytryny, 3-4 łyżki bułki tartej, sól, pieprz.
Karp po polskuJeden karp, butelka jasnego piwa, łyżka białego octu winnego, szklanka białego wina, jedna marchew, dwie cebule, seler, por, cytryna, 6-8 ziaren ziela angielskiego, 6-8 ziaren pieprzu, 2-3 listki bobkowe, 3 goździki, łyżka masła, kawałeczek świeżego imbiru, łyżeczka cukru, skórka z kromki żytniego chleba, kilka zielonych oliwek, kilkanaście kaparów, sól.
Śledzie na słodko1 kg śledzi, 4 cebule, szklanka oleju, 15 dkg koncentratu pomidorowego, 10 dkg rodzynków, 10 dkg suszony moreli, 2 łyżki cukru, szczypta kwasku cytrynowego lub sok z cytryny.
Śledzie musztardowe8 filetów śledziowych, litr mleka, 2 żółtka, 4-5 cebul, łyżka musztardy, 2 łyżki octu, 5 łyżek oleju, ogórek konserwowy, sól, czarny pieprz, pieprz cayenne.