Grillowane szaszłyki z łososia
Smaczne i zdrowe.

Składniki dla 6-8 osób:
1,5 kg filetu z łososia, - 3 łyżki soku z limonki, - sól, - 2 limonki, - 1-2 główki czosnku, - listki laurowe, - 8 łyżki oliwy z oliwek, - 600 g kolorowej papryki, - 1 mały ogórek sałatkowy, - 30 g orzeszków pini, - 4 łyżki sosu Chili, - 2 łyżki octu, - pieprz
Przygotowanie:
Łososia umyć, osuszyć, pokroić w kostkę (ok. 5 cm). Skropić sokiem z limonki, posolić. Limonki umyć, pokroić w dość grube plastry. Ząbki czosnku przekroić na pół. Przygotowane składniki i listki laurowe nadziewać naprzemiennie na patyczki. Skropić 6 łyżkami oliwy z oliwek, odstawić. Paprykę i ogórek na sos pokroić w bardzo drobną kostkę. Orzeszki pini zrumienić na patelni bez tłuszczu. Przygotowane składniki wymieszać z sosem chili, 2 łyżkami oliwy z oliwek i octem. Doprawić solą i pieprzem. Szaszłyki opiekać na rozgrzanym grillu przez 10 minut. przyprawić pieprzem. Szaszłyki podawać z sosem. Doskonale smakują ze świeżym chlebem i grillowanymi warzywami.Czas przygotowania 45 minut Jedna porcja zawiera 2220 kJ/530 kcal
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!