Łosoś w marynacie miodowej - Robert Sowa
Kolacja dla czterech osób.

Składniki dla 4 osób: 4 x 160 g fileta z łososia norweskiego (oczyszczone, umyte, bez ości, ze skórą).
Marynata: 50 g musztardy gruboziarnistej (z całymi ziarnkami gorczycy); 2 łyżki miodu wielokwiatowego; 2 łyżki majonezu; 2 łyżki gorącej wody; 2 łyżki drobno posiekanego koperku; 2 łyżki oleju słonecznikowego; przyprawy.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Skórę łososia natrzeć olejem, oprószyć solą i białym pieprzem. Łososia grillować na aluminiowej tacce. Podczas grillowania należy obracać rybę.
Piec rybę po 15 minut z każdej strony. Kiedy ryba będzie ułożona skórą do dołu, należy skrapiać ją marynatą. Następnie przykryć grill folią lub metalową pokrywką i piec łososia przez ok. 10 minut.
Autor przepisu: mistrz kulinarny Robert SowaStylizacja zdjęć: Ewa Gębska
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!