Sos rokpolowy

Do mięs, jajek, wędlin.

Składniki:

- 10 dag sera rokpol,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- szczypta cukru,
- sól, pieprz,
- sok z cytryny

Przygotowanie:

10 dag sera rokpol (lub innego sera z przerostem zielonej pleśni) utrzeć na gładką masę z 2 łyżkami gęstej kwaśnej śmietany. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru oraz sokiem z cytryny. Opłukać, posiekać pół pęczka natki. Dodać do sosu. Dołożyć 1/2 szklanki gęstego majonezu (najlepiej dekoracyjnego) i całość ponownie wymieszać na gładką masę. Dobrze schłodzić. Przed podaniem sos udekorować plasterkami cytryny i gałązkami natki. Podawać do mięs, jajek, wędlin.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas