5 marynat do dań z grilla
Kuchnia
Przygotowuje się je szybko i to właśnie one nadają potrawom z grilla niepowtarzalny smak.
- 2 gałązki rozmarynu,
- 1 gałązka oregano,
- 2 gałązki tymianku,
- ząbek czosnku,
- 6 ziaren pieprzu,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 100 ml wytrawnego wina czerwonego Zioła posiekać, pieprz grubo zemleć, cebulę pokroić, ząbek czosnku przepołowić. Oliwę zmieszać z winem, dodać pozostałe składniki. Czas przygotowania: 5 minut - papryczka chili,
- 5 łyżek octu balsamicznego,
- 2-3 przecieru pomidorowego,
- 2 łyżeczki syropu klonowego,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- 5 łyżek oliwy z oliwek Składniki wymieszać, dodać pokrojoną w krążki papryczkę chili. - kawałek trawy cytrynowej,
- 15 g imbiru (świeżego),
- 4 gałązki kolendry,
- łyżka soku z cytryny,
- 150 ml oliwy Trawę cytrynową rozgnieść nożem i pokroić na mniejsze kawałki. Kolendrę i imbir posiekać. Sok z cytryny zmieszać z olejem.
Czas przygotowania: 10 minut - po 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego,
- 1/4 łyżeczki czarnuszki siewnej,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 gałązki tymianku,
- sok z połowy cytryny,
- 200 ml oleju Przyprawy uprażyć i rozetrzeć. Jeden ząbek czosnku przepołowić, drugi posiekać. Tymianek posiekać, wszystko zmieszać z olejem i sokiem z cytryny.
Czas przygotowania: 15 minut - 1 pomarańcza,
- 200 g jogurtu,
- 2 łyżki średnio ostrej musztardy,
- 1-2 łyżeczki miodu,
- czarny pieprz Zetrzeć skórkę z pomarańczy.
Wycisnąć sok z połowy pomarańczy, dodać jogurt, startą skórkę, musztardę i miód. Doprawić pieprzem. Czas przygotowania: 10 minut