Jajka-żabki z sałatką cebulową
Dzieci to uwielbiają.

Składniki na 4 porcje:
- 4 jajka
- 500 g cebuli
- 2 łyżki oleju
- 50 ml octu winnego
- 75 g cukru
- 2 marynowane papryki
- Sól, pieprz
- Plasterki cytryny i rzodkiewki
- Majonez kawior, pietruszka i chili do dekoracji
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać. Jedną cebulę utrzeć, resztę cebuli pokroić w krążki. Olej rozgrzać na patelni, smażyć pokrojoną w krążki cebulę przez 5 minut, a następnie dodać ocet, 150 ml wody, cukier i startą cebulę i gotować 8 minut. Dodać pokrojoną paprykę, doprawić solą i pieprzem. Jajka ściąć z jednej strony, tak aby można je było postawić w pionie. W połowie wysokości jajek robić nacięcie i wkładać kawałek cytryny lub rzodkiewki jako usta, oczy zrobić z majonezu i kawioru. Jajka podawać z sałatką cebulową.