- główka sałaty,
- 2 średniej wielkości pomidory,
- po pół żółtej, czerwonej i zielonej papryki,
- mała czerwona cebula,
- pęczek zielonej cebulki,
- 3 łyżki białego octu winnego,
- sól, pieprz, szczypta cukru,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- pół pęczka bazylii Sałatę potargać na kawałki. Pomidory pokroić na cząstki, paprykę na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić na cienkie krążki. Zieloną cebulkę również pokroić. Ocet doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru, wmieszać oliwę z oliwek. Odłożyć nieco bazylii do dekoracji, resztę drobno posiekać i dodać do sosu. Składniki sałatki wymieszać w misce, polać sosem. Dekorować bazylią.
Czas przygotowania: 20 minut
Jedna porcja zawiera: 290 kJ/69 kcal