Mojito w melonie
Oryginalnie podane.

Składniki na 4 porcje:
- 4 małe melony Galia, - pęczek mięty, - 4 limonki, - 80 g brązowego cukru, - 12 cl białego rumu, - kruszonego lodu, - 300 ml wody mineralnej
Przygotowanie:
Z każdego melona obciąć wierzch, wybrać pestki, a łyżeczką do wycinania wyciąć z kulki z miąższu. Miętę umyć, listki oberwać. Połowę kulek melonowych i część listków mięty nadziać na patyczki do szaszłyków. Umyte limonki poprzekrawać na ćwiartki i utłuc z brązowym cukrem i ok. 12 listkami mięty. Przecedzić, dodać rum i razem z kruszonym lodem i pozostałymi kulkami z miąższu rozdzielić do wydrążonych melonów. Dopełnić wodą mineralną. Każdego melona ułożyć na talerzyku z lodem i melonowo-miętowym szaszłykiem. Dekorować miętą, podawać ze słomką.