Sałatka hollwoodzka
Gwiazda wśród sałatek.

Składniki:
- 250 g filetów z kurczaka, - 1-2 łyżki oleju, - sól, - 500 g pomidorków koktajlowych, - 150 g sera rokfor, - 2 pęczki rukoli, - cykoria, - 2 awokado, - 40 g bekonu, - 3 szalotki, - pomarańcza, - 3 łyżki octu balsamicznego, - 2 łyżeczki musztardy z Dijon, - kolorowy pieprz, - łyżeczka cukru, - 3 łyżki oliwy z oliwek, - plasterki pomarańczy i mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Filety z kurczaka przez 10 minut obsmażać na gorącym oleju, trochę posolić. Ser pokroić w kostkę, pomidorki umyć, ewentualnie poprzekrawać. Cykorię pokroić na paski, rukolę potargać na wygodne do jedzenia kawałki. Awokado przekroić, wyjąć pestkę i przy pomocy małej łyżeczki do wycinania formować kulki. Bekon pokroić i obsmażyć na chrupko. Obsmażone filety pokroić na paseczki. Wszystkie składniki wymieszać. Szalotki obrać, pokroić w drobną kostkę. Z pomarańczy zetrzeć skórkę, owoc przepołowić, wycisnąć sok. Ocet, sok pomarańczowy i otartą skórkę i musztardę wymieszać, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wmieszać oliwę, polać sałatkę. Dekorować miętą i plasterkami pomarańczy. Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 2770 kJ/662 kcal