Sałatka z kaszą kuskus
Egzotyczna sałatka.

Składniki na 5 porcji:
- opakowanie kaszy kuskus, - kurkuma, - sól, - 2 łyżki oliwy, - pieprz, - pęczek dymki, - 2 czerwone papryki, - pęczek natki, - 2 ząbki czosnku, - kumin, - sok z cytryny, - kilka gałązek mięty, - łyżka soku z limetki, - 30 dag jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
1. Kuskus wsypać do miski, dodać kukrkumę i odrobinę soli. Zalać wrzątkiem, tak aby woda przykrywała kaszę (1 cm). Wymieszać. Przykryć i odstawić na 5 minut. 2. Paprykę oczyścić, drobno pokroić. Opłukać natkę, posiekać. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Dymkę pokroić w talarki. Gotowy kuskus wymieszać z papryką, dymką i natką. Doprawić solą, pieprzem, kuminem i sokiem z cytryny. Jogurt doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z limetki. Dodać posiekaną miętę. Sałatkę podawać z sosem jogurtowym. Czas przygotowania: 25 minut 1 porcja: 250 kcal
Lubisz sałatki? Wypróbuj też: