Tradycyjny brytyjski sos jabłkowy
Na zimno lub na ciepło.

Składniki:
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 15 g masła
- 2 łyżki calvadosu
- 75 g brązowego cukru
- Kawałek świeżego imbiru
- Pół laski wanilii
- 1 goździk
- 1 owoc kardamonu
- Gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić w gruba kostkę. Umieścić w rondelku, dodać sok z cytryny, 200 ml wody, masło, calvados i cukier. Imbir obrać i utrzeć, dodać do jabłek. Dodać rozciętą laskę wanilii i pozostałe przyprawy.
Jabłka zagotować I gotować aż jabłka zaczną się rozpadać. Ewentualnie doprawić cukrem i gałką muszkatołową. Można przetrzeć przez sito. Można podawać na ciepło lub na zimno.