Wiosenna sałatka z kiełkami słonecznika
Z grzankami.

Składniki:
- 1 główka sałaty, - 3 pomidory, - 1 pęczek rzodkiewek, - 1 opakowanie kiełków słonecznika, - 4 kromki chleba tostowego, - 1 ząbek czosnku, - 2 łyżki masła, - 4 łyżki tartego sera, - najlepiej parmezanu, - sól, pieprz, - 3 łyżki oleju, - 1 łyżeczka musztardy, - 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Sałatę umyć, pomidory i rzodkiewki pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę, chleb pokroić w kostkę. Olej doprawić solą, pieprzem, musztardą i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać. Sałatę wymieszać z pomidorami, rzodkiewką i kiełkami, polać sosem i przełożyć do salaterki. Na rozgrzanym maśle zeszklić czosnek, dodać kostkę chleba tostowego i usmażyć na zloty kolor często mieszając. Grzankami posypać sałatkę.