Sałatka
Z rukolą, roszponką i botwinką.

Składniki na 4-5 porcji:
- 1 żółta papryka - 2 pomidory - 1 biała cebula - po garści: rukoli, roszponki, listków szpinaku i botwinki - mała sałata masłowa Sos: - 2 łyżki octu balsamicznego białego - 3 łyżki oliwy - łyżeczka tabasco - łyżka miodu - ząbek czosnku, sól
Przygotowanie:
1. Opłukać liście sałaty, roszponki, rukoli, szpinaku i botwinki. Osuszyć. Pomidory pokroić na cząstki. Oczyszczoną paprykę pociąć w paseczki. Obrać cebulę i pokroić w talarki. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać w dużej salaterce. 2. Przygotować sos: ocet balsamiczny utrzeć na gładko z miodem i tabasco oraz szczyptą soli. Bezpośrednio do sosu wcisnąć (miażdżąc w prasce) czosnek. Następnie stale ucierając widelcem dodawać małe porcje oliwy (powinien powstać sos w konsystencji przypominający rzadki majonez). Na koniec ewentualnie doprawić solą. Składnik sałatki skropić sosem, lekko przemieszać i natychmiast podawać. Czas przygotowania: 15 minut
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie! Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!
Sałatka w dobrej oprawie
Zdjęcie udostępnione przez sklep internetowy www.czerwonamaszyna.pl Tu znajdziesz przepisy na sałatki!











