Leczą anemię, grypę i nadciśnienie. Jedz je jak najczęściej
Dostępne przez cały rok i wciąż niedoceniane. Buraki w naszej kuchni są synonimem warzywa pospolitego i banalnego. A przecież to prawdziwe bogactwo kwasu foliowego, potasu, magnezu, cynku i witaminy C.
Buraki są na liście dziesięciu najzdrowszych warzyw, obok brukselki i fasolki szparagowej. Potrawy z buraków są zalecane w leczeniu anemii, przeziębień, grypy, zapalenia nerwów i wątroby. Regularnie pity sok z buraków obniża ciśnienie tętnicze krwi. Warzywa te zawierają także związki podobne do estrogenów. Lekarze podkreślają, że powinny być jedzone zwłaszcza w okresach spadku odporności oraz wzmożonego wysiłku fizycznego lub psychicznego.
Trudno przełamać stereotyp, że buraki w kuchni to nie tylko barszcz czerwony i nieśmiertelny dodatek do mielonego - buraczki zasmażane. Świetną potrawą jest zupa-krem, z która pomoże zwalczyć zgagę i kwasy w żołądku. Ciekawym sposobem na przełamanie smaku jest podanie jej z dodatkiem kwaśnej śmietany i... prażonymi migdałami.
Śmietana i burak tworzą pyszny duet także w przypadku buraczanych placuszków, które przyrządza się podobnie jak placki ziemniaczane z tym, że z dodatkiem do startej masy czosnku zamiast cebuli i np. posiekanej rukoli.
Jako przystawka sprawdzą się tartinki z buraka z kozim serem, buraki zasmażane z pomarańczą, mus buraczano-selerowy i carpaccio z buraka. Ozdobą i dopełnieniem dania głównego może być puree z buraków i jabłek lub gęsty, czerwony buraczany sos, w którym przyrządzany będzie kurczak. Tak przyrządzone mięso podane na talerzu będzie miało ciekawą różową barwę. Ciekawym połączeniem smaków jest także łosoś marynowany w burakach.
Zdziwi się ten, kto nie wyobraża sobie buraczków, jako... deseru. Słodki smak warzywa sprawia, że i w tej formie się sprawdza np. przygotowana z buraków chałwa z dodatkiem wanilii i bakalii.