Reklama

Światowej klasy sałatka

Kolorowa sałatka pełna witamin.

Składniki na 4 porcje:

- 40 g orzechów włoskich,
- 6 gałązek tymianku,
- 6 gałązek bazylii,
- 6 łyżek białego octu balsamicznego,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki miodu,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 czerwona cebula,
- ząbek czosnku,
- papryczka chilli,
- 100 g zielonej fasolki szparagowej,
- jedna czerwona papryka,
- 200 g marchewki,
- 100 g pieczarek,
- 1 główki sałaty rzymskiej (endywii),
- awokado,
- 100 g oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 150 g sera feta,
- rzeżucha

Przygotowanie:

Orzechy grubo posiekać i prażyć na patelni bez tłuszczu przez ok 3 minuty. Zioła umyć, osuszyć, oberwać listki. Na sos: ocet, sól, pieprz i miód wymieszać, stopniowo dodawać oliwę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek, obrać przecisnąć przez praską. Chilli umyć, pokroić w krążki. Cebulę, czosnek, orzechy i zioła wmieszać do sosu. Fasolkę umyć, pokroić, zblanszować w osolonej wrzącej wodzie (ok. 5 minut), a następnie ostudzić w zimnej wodzie. Paprykę, umyć pokroić w krążki. Marchewkę obrać, umyć, pokroić w cienkie paski. Grzyby umyć, pokroić w plasterki. Sałatę umyć, otrząsnąć z wody, potargać na kawałki. Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę, zdjąć skórkę, a miąższ pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Przygotowane składniki oraz oliwki wymieszać i nakładać na talerzyki wraz z kawałkami sera feta. Posypać rzeżuchą.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 1970 kJ/471 kcal

Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: sałatka | sałatki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy