Światowej klasy sałatka
Kolorowa sałatka pełna witamin.

Składniki na 4 porcje:
- 40 g orzechów włoskich, - 6 gałązek tymianku, - 6 gałązek bazylii, - 6 łyżek białego octu balsamicznego, - sól, pieprz, - 2 łyżki miodu, - 4 łyżki oliwy z oliwek, - 1 czerwona cebula, - ząbek czosnku, - papryczka chilli, - 100 g zielonej fasolki szparagowej, - jedna czerwona papryka, - 200 g marchewki, - 100 g pieczarek, - 1 główki sałaty rzymskiej (endywii), - awokado, - 100 g oliwek, - 2 łyżki soku z cytryny, - 150 g sera feta, - rzeżucha
Przygotowanie:
Orzechy grubo posiekać i prażyć na patelni bez tłuszczu przez ok 3 minuty. Zioła umyć, osuszyć, oberwać listki. Na sos: ocet, sól, pieprz i miód wymieszać, stopniowo dodawać oliwę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek, obrać przecisnąć przez praską. Chilli umyć, pokroić w krążki. Cebulę, czosnek, orzechy i zioła wmieszać do sosu. Fasolkę umyć, pokroić, zblanszować w osolonej wrzącej wodzie (ok. 5 minut), a następnie ostudzić w zimnej wodzie. Paprykę, umyć pokroić w krążki. Marchewkę obrać, umyć, pokroić w cienkie paski. Grzyby umyć, pokroić w plasterki. Sałatę umyć, otrząsnąć z wody, potargać na kawałki. Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę, zdjąć skórkę, a miąższ pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Przygotowane składniki oraz oliwki wymieszać i nakładać na talerzyki wraz z kawałkami sera feta. Posypać rzeżuchą. Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 1970 kJ/471 kcal